fbpx

Aesthetic Clinic Malaysia

Pengisi Hidung atau Angkat Benang Hidung? Mana yang Lebih Baik?

Pengisi hidung atau angkat benang hidung? mana yang lebih baik? Ini adalah pertanyaan paling biasa yang saya terima dari pelanggan yang berminat untuk menerima prosedur pembentukan semula hidung di pusat kami. Mari kita selami lebih mendalam subjek untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara dua khianat ini dan menentukan mana yang menjadi pilihan yang lebih baik untuk anda.

Mengapa rawatan seperti itu ada, seseorang akan tertanya-tanya? Adakah kebenaran itu? Adakah hanya untuk meningkatkan imej anda? Sebilangan besar dari kita percaya bahawa “dengan kelihatan lebih baik, anda mungkin dapat memperlihatkan diri anda yang lebih baik kepada masyarakat” sejak “kita hidup dalam dunia yang dinamik dan berdaya saing di mana setiap orang sedar diri.” Ya, sampai tahap tertentu.

Walau bagaimanapun, beberapa kecacatan juga boleh mendapat manfaat daripada jenis rawatan ini. Antaranya ialah kecacatan hidung pelana, yang juga dikenali sebagai hidung dengan bonggol punggung yang ketara dan bentuk runtuh. Walaupun beberapa kecacatan kecil dapat diatasi dengan pengangkatan benang dan pengisi, kecacatan utama memerlukan rhinoplasty tradisional.

Malangnya, kesan pertama sering terbentuk hanya berdasarkan pandangan awal seseorang terhadap kita di dunia yang sangat visual. Hidung kami adalah ciri yang paling ketara dan dikenali di wajah kami. Akibatnya, banyak yang diperkatakan mengenai bentuk hidung yang sempurna. Walaupun ada hidung yang sempurna, ia bergantung pada usia, jantina, dan budaya anda. Hidung ‘sempurna’ bagi seorang wanita biasanya dilihat mempunyai jambatan yang tinggi, lurus dan sempit dengan hujung yang berpusing, sedangkan hidung yang ideal untuk lelaki adalah hidung yang menunjukkan keyakinan dan seimbang dengan dagu dan profil. Yang benar adalah bahawa penglihatan setiap orang tentang hidung yang sempurna berbeza, tetapi harmoni dengan wajah yang lain, atau bagaimana hidung harus mengalir dengan anggun dengan seluruh wajah, sangat penting.

Hanya rhinoplasty terbuka tradisional yang tersedia sebagai pilihan untuk pembesaran hidung luaran dalam sepuluh tahun sebelumnya. Kini terdapat cara bukan pembedahan untuk mencapai hidung yang lebih jelas ketika perubatan estetik berkembang. Dua prosedur cepat yang menjanjikan untuk membantu pesakit mempunyai jambatan hidung dan ciri wajah yang ideal, mereka adalah pengisi hidung dan mengangkat benang hidung.

1.Pengisi Hidung

Pengisi asid Hyaluronik Hidung ( HA ) disuntik ke dalam kulit untuk memperbaiki rupa hidung. Bahan memberikan jambatan hidung dan hujung lebih banyak isipadu.

2.Angkat Benang Hidung

Prosedur lain yang terbukti selamat dan cekap pada individu adalah mengangkat benang hidung. Ini menggunakan benang polydioxanone ( PDO ) atau polycaprolactone ( PCL ), yang merupakan jahitan bioabsorbable yang sering digunakan dalam prosedur.

•Polydioxanone ( PDO )

Beberapa jahitan yang dapat diserap dibina daripada polydioxanone ( PDO ), yang tidak memberikan banyak pengangkatan mekanikal tetapi merangsang sintesis kolagen Jenis I. Dengan kolagen yang berkembang sepanjang prosedur, hasilnya dapat bertahan hingga 12 hingga 18 bulan.

•Polycaprolactone ( PCL )

Pilihan terbaru ialah benang polycaprolactone ( PCL ), yang terbentuk daripada bahan yang sama dengan jahitan yang boleh diserap tahan lama. Lebih banyak kolagen dan sokongan yang lebih besar dihasilkan dari jangka hayat bahan yang lebih lama. Berbeza dengan dua jenis benang yang lain, PCL meningkatkan asid hyaluronik, kolagen Jenis 1 dan Jenis 2. Kesan benang PCL boleh bertahan hingga 24-36 bulan.

Prosedur: Angkat Benang Hidung vs Pengisi Hidung

Prosedur mengangkat benang hidung adalah teknik yang lebih baru yang digunakan untuk memperbaiki penampilan hidung. Benang nipis dimasukkan ke dalam hidung, dan kemudian ditarik rapat untuk mengangkat dan membentuk hidung. Prosedur ini dapat digunakan untuk memperbaiki penampilan hidung yang lebar atau terbalik, atau untuk membetulkan hujung hidung yang terkulai.

Suntikan pengisi hidung juga biasa digunakan untuk memperbaiki penampilan hidung. Pengisi yang boleh disuntik boleh digunakan untuk membuat lebih banyak definisi di hidung, atau untuk membetulkan lebam atau kecacatan lain.

Rawatan gabungan: Angkat Benang Hidung dan Pengisi Hidung

Majoriti orang Asia mempunyai ciri mongoloid, di mana hidung yang lebih kecil, bulat atau lebih lebar dengan hidung rata. Walaupun kedua-dua teknik ini dapat digunakan secara individu untuk menambah hidung, kadang-kadang gabungan kedua-duanya dapat mencapai bentuk dan pengangkatan hidung yang ideal.

Oleh itu, untuk mengatasi masalah estetik yang mendasari, kadang-kadang diperlukan untuk menggabungkan lif benang hidung dengan pengisi. Gabungan ini kadang-kadang dapat dilakukan dalam beberapa sesi.

Kerana setiap orang unik dan mengangkat benang hidung dan pengisi hidung mempunyai kualiti yang sedikit berbeza, dalam beberapa keadaan lebih baik menggabungkan kedua-duanya untuk mendapatkan hasil yang diinginkan. Angkat benang hidung adalah teknik yang sempurna untuk memperbaiki, meluruskan, mengangkat, dan menentukan jambatan hidung, walaupun pengisi hidung dapat membantu menambahkan kelantangan di mana ia diperlukan. Apabila dilakukan dengan betul, kedua-dua prosedur peningkatan hidung dapat menghasilkan hasil yang sangat baik dalam bentuk hidung dan mempunyai jangka hayat yang baik sebelum diulang.

Hasil: Hasil pengangkatan benang hidung segera kelihatan. Hasil pengisi hidung mungkin memerlukan beberapa hari untuk dilihat.

Pengangkat benang hidung adalah prosedur invasif minimum yang segera mengetatkan dan mengangkat kulit pada hidung. Hasilnya dapat dilihat sebaik sahaja prosedur dijalankan. Pengisi hidung mungkin memerlukan beberapa hari untuk dilihat. Pengisi disuntik ke jambatan hidung untuk menambahkan kelantangan dan definisi. Hasil pengangkatan benang hidung segera, sementara hasil pengisi hidung mungkin memerlukan beberapa hari untuk dilihat.

Faedah dan Risiko Angkat Benang Hidung vs Pengisi Hidung

Kesimpulan:

Ringkasnya, berikut adalah kelebihan lif dan pengisi benang hidung:

  • Pengisi sangat bagus untuk menambahkan kelantangan dan ketinggian ke jambatan dan hujung hidung anda serta untuk membetulkan dengan tepat sebarang cacat melengkung atau bergelombang.
  • Lif benang hidung sangat bagus untuk unjuran dan definisi hujung. Selain itu, mereka lebih kaku daripada pengisi hidung ( seperti pengisi di antara dan implan pembedahan ).

Dengan kata lain, kedua-dua lif benang dan pengisi hidung mempunyai faedahnya sendiri. Yang harus anda gunakan benar-benar bergantung pada kebimbangan anda dan keadaan kulit anda.

Memilih doktor berlesen untuk melakukan operasi peningkatan hidung anda sangat penting. Seorang pakar harus menasihati anda mengenai tindakan terbaik untuk keadaan anda, melaksanakannya dengan selamat, dan menunjukkan cara menjaga anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengisi benang hidung dan pengisi hidung kami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *